NL | EN

Home > Nieuws

Marije Kanis presenteert op CHI2019 in Glasgow

11-05-2019

Marije Kanis heeft vorige maand twee papers gepresenteerd op de prestigieuze CHI2019 conferentie in Glasgow, Schotland (4-9 mei). CHI wordt algemeen erkend als de belangrijkste mondiale showcase voor mens-computer interactie.

Sinds 1982 wordt de CHI-conferentie jaarlijks gehouden, die daarna consequent is gestegen in aanzien, bekendheid en deelnemersaantallen (zie ook: Waarom publiceren op CHI?). Dit jaar is de best bezochte editie geweest met bijna 4000 bezoekers. Tijdens de CHI-conferentie worden vaak de eerste publieke demonstraties gegeven van geavanceerde technologieën en toekomstige visies.

Marije Kanis heeft haar visie en werk gepresenteerd getiteld  ‘Physical sensemaking: Crafting for an invisible world of data’ tijdens de Workshop ‘Troubling Innovation: Craft and Computing Across Boundaries' waarin ze ook gesproken heeft over het project Zichtbaar slimmer: Datafysicalisatie voor de 21e eeuw.

In een wereld waarin datasystemen alom tegenwoordig zijn, wordt het immer belangrijker om fysieke en tastbare vormen te verkennen als een manier om ‘onzichtbare’ data systemen te begrijpen en te bediscussiëren. Marije’s werk gaat over het onzichtbare fysiek en interactief maken.

CHI 2019 weerspiegelt de verschillende manieren waarop technologieën impact hebben op de wijze waarop mensen leven, wonen, zorgen en werken.
Het andere project dat Marije gepresenteerd heeft, tijdens het CHI’19 symposium Computing and Mental Health, ging over een toolkit waarmee mantelzorgers op verschillende manieren kunnen vastleggen en reflecteren op hoe zij de zorg ervaren, en om zodoende het welzijn van mantelzorgers te ondersteunen.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurige zorg verlenen aan hun echtgenoot, familie of andere naaste. In landen zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is meer dan één op de tien mensen mantelzorger. Als gevolg van maatschappelijke veranderingen zoals de vergrijzing neemt de druk op mantelzorgers naar verwachting toe.
Met behulp van de ontworpen Co-Care-KIT (inclusief een hartslagmeter, een op maat gemaakt dagboek en een foto experience sampling app) kan de mantelzorger reflecteren over zijn of haar eigen welzijn vanuit een positief perspectief, aangezien dit vaak over het hoofd wordt gezien.

De paper, deel van het Co-Care-IT (Urban Vitality) project is geaccepteerd als een journal paper en verschijnt als special CHI issue voor JMIR Mental health.

Publicaties