NL | EN

Home > Nieuws

App vergroot zelfredzaamheid van mensen met dementie

16-02-2024

Een nieuw product voor mensen met dementie werd vrijdag 16 februari 2024 gepresenteerd in Amstelveen. Het bedrijf illi Engineering B.V. vierde haar 10-jarig bestaan met een symposium en de lancering van hun nieuwe product, genaamd Mr illi. Wat begon als een project van drie studenten in 2014 is uitgerold tot een serieus bedrijf, dat mensen met dementie helpt door het hele land.

Het symposium bestond uit diverse sprekers alsmede de oprichters van het bedrijf: HvA-alumni Ruurd Bell en Mike Oudshoorn. De viering begon met een symposium over hoe je het dagritme van mensen met dementie kan bevorderen, waarbij honderd genodigden aanwezig waren. Onder andere gastspreker Somaya Ben Allouch was aanwezig. Zij is ‘Human-System Interaction for Health and Wellbeing’ aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en lector Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Somaya vertelde over hoe digitale systemen de kwaliteit van leven van mensen met dementie kan bevorderen.

Gastheer Ivor Swaab, verantwoordelijk voor Strategie & Onderzoek, nam de aanwezigen mee in de nieuwe strategie voor Mr illi. Daarna vertelde Hans Arnold, oprichter van JAIN - Joint Artificial Intelligence Network, hoe hij met zijn netwerk ervoor zorgt dat de wetenschap wordt omgezet in praktijk. Leo Versteeg gaf als ambassadeur van illi-tv een inkijkje in het leven van mensen met dementie en hoe Mr illi daarbij helpt.

Vervolgens lanceerde illi Engineering B.V. haar nieuwe product. Mr illi vergroot de zelfredzaamheid van mensen met dementie en wordt dit jaar in zorginstellingen geïmplementeerd. Ook wordt de applicatie getest bij mensen met dementie die nog thuis wonen. In 2025 is de applicatie ook voor deze doelgroep beschikbaar.

Van de Gemeente Amstelveen heeft illi Engineering B.V. een subsidie gekregen waarbij, in samenwerking met Somaya Ben Allouch van de HvA, gekeken gaat worden hoe Mr illi bij thuiswonende mensen met dementie ingezet kan worden. Bewoners van de gemeente Amstelveen kunnen zich hiervoor bij illi Engineering danwel de onderzoeksgroep Digital Life aanmelden.

Dit artikel is tevens verschenen op de website van het Amstelveens Nieuwsblad.

Digital Life werkt samen met illi Engineering B.V. voor het onderzoeksproject Mr illi, dat van maart tot december 2024 loopt.