NL | EN

EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces

Home > Projecten > EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces

Navigeren van A naar B is een essentieel onderdeel in ons dagelijks leven.
Onbekende routes, drukke plekken en onverwachte obstakels vormen een grote uitdaging voor iedereen, ongeacht wat je zichtvermogen is. Voor mensen met een visuele beperking is dit proces vooral een opgave, omdat ze beperkt gebruik kunnen maken van ruimtelijke oriëntatie en aanwijzingen in de omgeving. Navigatie apps kunnen mensen extra ondersteuning bieden bij het navigeren door de openbare ruimte, maar schieten helaas nog tekort.

Binnen het ZonMw Inzicht EyeBeacons project is onderzocht hoe nieuwe technologieën mensen met een visuele beperking kunnen ondersteunen bij het navigeren door de stad. Hierbij is specifiek gekeken naar beacon technologie, smartphone en smartwatch en verschillende soorten feedback (audio/visueel/tactiel).
Er was nauwe samenwerking met de doelgroep en professionals van Visio, Bartiméus, HAN en Info.nl. Er zijn meerdere focus groepen, gebruikerstests en workshops georganiseerd. Ook binnen de hogescholen was het project actief, meer dan 50 studenten hebben een actieve bijdrage geleverd middels (project)opdrachten en stages.
Belangrijke resultaten zijn een demo smartphone en smartwatch app, die helpt met het voorbereiden van de reis, uitgebreide navigatie instructies kan geven en informatie over de omgeving kan geven.

Wat zijn beacons? Meer informatie over Bluetooth beacons kunt u vinden op de website van het onderzoeksproject BAMBEA

Resultaten

Gedurende het project zijn er 5 focus groep sessies gehouden, verscheidene gebruikers test sessies en 3 workshops. Deze activiteiten hebben tot nu toe geresulteerd in 2 papers (ACM SIGACCESS 2019 en ACM MobileHCI 2019), 4 abstracts, 8 presentaties op wetenschappelijke of professionele bijeenkomsten en 4 demonstraties. Zo waren wij aanwezig op de internationale Vision2017 conferentie (27 juni), hebben we een presentatie gegeven aan de vereniging voor revalidatie van slechtziendheid (VRS), actief meegediscusseerd op de ZonMW Inzicht ontmoetdag van 19 februari 2018, gaven we 17 maart een workshop en demo op de ZiezoBeurs2018, gaven we een demo en workshop op de Nederlandse Mobiliteit Conferentie op 30 november 2018, en op 18 juni 2019 presenteerden we het EyeBeacons project aan het Amsterdamse publiek tijdens het WeMakeTheCity event. Ook binnen de hogescholen is het project actief, meer dan 50 studenten van de betrokken hogescholen hebben een actieve bijdrage geleverd middels (project)opdrachten en stages. Het werk van één van de studenten groepen is gepresenteerd op de Thingscon2017 conferentie op 30 november 2017, andere studenten hebben actief deelgenomen aan de ZieZoBeurs 2018 en 2019 Het EyeBeacons project is meermaals getweet en over geschreven op de nationale en internationale websites als vvrbs.nl, nationalezorggids.nl, natuurzonderdrempels.nl, debelgischeoptiekgids.be, zonmw.nl, visio.org, saxion.nl en hva.nl. Recentelijk hebben we een video gemaakt waarbij we de status van het project kort samenvatten voor het algemene publiek.

Documenten

Het onderzoek met Visio en studenten uit 2016 waarmee het project begon:
Poster onderzoek met studenten in 2016
Paper onderzoek met studenten in 2016

De gebruikte software voor het onderzoek:
Een video app van de app
Video van de app met de studenten van HvanA
Een video van het route plannings platform
Een video van het route plannigns platform met visualisatie op Google Street View

Poster met verschillende versies app naast elkaar en impressie van basis functionaliteit

Sidewalk navigatie syntax voor mensen met een visuele beperking:
Poster Sidewalk navigatie syntax
Paper Sidewalk navigatie syntax

Gebruikerstest met de app in Amsterdam:
Poster over de gebruikerstest met de multimodale interface
Paper over de gebruikerstest met de multimodale interface

Symposium EyeBeacons, Wayfinding voor mensen met een visuele beperking

Dinsdag 10 december 2019 van 14.00 tot 17.00 was het EyeBeacons symposium op de campus van de Hogeschool van Amsterdam!
Dank u wel voor uw deelname!

Beeld & Video

Publicaties

Guiding the visually impaired through the environment with Beacons

(2016 )Joey van der Bie, Britte Visser, Jordy Matsari, Mijnisha Singh, Timon van Hasselt, Jan Koopman & Ben Kröse,Proceedings of the 2016 ACM International Joint Conference on Pervasive and Ubiquitous Computing: Adjunct

Better wayfinding for visually impaired people: Integrating haptic feedback via a smartwatch

(2017 )Joey Van der Bie, Christina Jaschinski, Timon Van Hasselt, Jan Koopman, Somaya Ben Allouch & Ben KrösePaper presented at Vision 2017 download

Communicating multimodal wayfinding messages for Visually Impaired People via wearables

(2019 )Joey van der Bie, Christina Jaschinski & Somaya Ben AllouchMobileHCI'19 download

Sidewalk, a wayfinding message syntax for people with a Visual Impairment

(2019 )Joey van der Bie, Christina Jaschinski & Somaya Ben AllouchASSETS 2019 download

Lessons learned from co-creating a personal wayfinding app with people with a visual impairment

(2020 )Joey van der Bie, Christina Jaschinski, Somaya Ben AllouchVolume 4, Proceedings of the 6th International Conference on Design4Health, Amsterdam, 2020 download