NL | EN

Home > Nieuws

Wie zorgt er eigenlijk voor de zorgprofessionals?

29-09-2022

Het onderzoeksproject ‘Wie Zorgt?’ is speciaal opgezet om de druk-belaste zorgprofessionals in de dementiezorg te ontzien: door de ontwikkeling en inzet van slimme technologische innovaties -zoals een Intelligente Zorgomgeving- kan de hoge werkdruk sterk verminderd worden.

En dat is noodzakelijk, want door een stijging van het aantal ouderen met dementie stijgt ook de zorgvraag, terwijl het tekort aan zorgprofessionals groeit. Het lectoraat Digital Life van de Hogeschool van Amsterdam (Faculteit DMCI) is penvoerder van dit onderzoek.

De Interactieve Woonkamer

Eind september vond de officiële kick-off van het project plaats, waarbij alle consortiumpartners bijeen kwamen in Arnhem. Daar is voor het eerdere project ‘Guiding Environment’ -de voorloper van ‘Wie Zorgt?’- een prototype gebouwd van zo’n Intelligente, Interactieve Woonomgeving.

Je kunt daar letterlijk zien en ervaren welke technologische scenario’s er zijn om ouderen met dementie te ondersteunen bij het langer zelfstandig thuiswonen: zo is er ‘digitale hulp’ (zonder tussenkomst van een zorgprofessional) bij het opstaan, ontbijten, de lunchtijd en het naar bed gaan ‘s avonds.

De mens centraal

Saskia Robben, senior onderzoeker bij Digital Life en betrokken bij ‘Wie Zorgt?’, zegt hier over: ‘Sensortechnologie en kunstmatige intelligentie bieden ontzettend veel kansen voor de zorg, maar uiteindelijk is het slechts gereedschap ten dienste van de mens. Daarom doen we de ontwikkeling samen met de mensen die dit gereedschap gaan gebruiken. In dit project staan zodoende de zorgprofessionals centraal, zodat zij zelf kunnen meebepalen wat zij belangrijk vinden.'

Het gehele consortium kijkt uit naar de samenwerking, ontwikkelingen én uitkomsten van het onderzoek, de kick-off mèt heerlijke taart was hiertoe een geslaagde aftrap!

Kortom: ‘Wie Zorgt’ zorgt voor de zorgprofessionals!